Thursday, July 16, 2009

Resipi Spageti Ringkas


Hari ni penulis nak santai sikit.... petang tadi tengok dalam peti sejuk.... Terkeluar pulak idea nak makan spageti. Tel suami alhamdulillah dia pun ok... Jadi ape lagi... dinner malam ni adalah ... Spagetti Bolognese dan Spageti Chicken Olio ;)

Penulis buat dua perasa sebab suami teringin nak makan Bolognese penulis pulak lagi suka yang takde kuah... ok kat bawah ni penulis bagi sekali resipinya...resipi paling ringkas :D


Spageti Bologense (Sory gambar comot sikit sebab hubby dan gaul dulu sebelum posing :P)


Spageti Chicken Olio


Bahan-bahan Spageti Bolognese
1 tin sos spageti prego 300ml (Penulis guna jenis Tomato, basil n garlic)
Cendawan butang (dihiris nipis)
Ayam (potong kecil)
Sedikit cili benggala hijau (dipotong dadu)
Sedikit carrot( dicincang halus)

Bahan-bahan Spageti Chicken Olio
Minyak (untuk menumis)
3 biji bawang putih (dicincang halus)
Ayam (potong kecil)
Cili benggala (potong dadu)
Carrot (cincang halus)
Cendwan butang( hiris nipis)
Kobis (hiris halus) optional
Cili flakes

Cara-cara

Mula-mula sekali jerang air dalam periuk. Bila dah menggelegak, masukkan spageti dan sedikit minyak masak... masak sehingga spageti lembut. Angkat dan toskan....

Spageti Bolognese

1) Tumis ayam sehingga masak sedikit.
2) Masukkan cendawan.
3) Masukkan Sos spageti Prego.
4) Masukkan carrot dan cili benggala.
5) Biar sehingga menggelegak. Boleh tutup api dan tuang atas spageti yang telah direbus.
6) Boleh sagat sedikit keju di atasnya.

** Ayam boleh diganti dengan daging kisar dan juga boleh tambah kacang peas...
** Kalau guna sos spageti Prego biasanya tak perlu masuk garam sebab rasanya dah ok. Tapi kalau nak guna tomato puree perlu diperasakan dengan garam dan gula.

Spageti Chicken Olio

1) Tumis bawang putih sehingga layu.
2) Masukkan ayam. Masak sehingga sedikit masak.
3) Masukkan cendawan.
4) Masukkan carrot, cili benggala, sedikit kobis.
5) Perasakan dengan garam dan serbuk cabai (yang kasar, chilli flakes).
6) Siap untuk dihidang.

** Jangan masak terlalu lama. Jangan biar sayur terlalu lembik.
** Boleh juga nak ganti ayam dengan lala, sotong, udang atau seafood lain.

Selamat mencuba...

No comments: