Lunch... Lunch...
Hari ni penulis masak Nasi Beriyani dan ayam beriyani... sedap jugak sekali sekala ubah selera... dekat bawah ni penulis sertakan bersama resipinya... sesiapa yang ada masa boleh cuba ... penulis guna resipi dari belakang pek rempah beriyani tu dan ubah sikit ikut kesesuaian dan bahan yang ada... Tapi nasik penulis lembik sikit sebab sepatutnya guna beras basmathi tapi penulis guna beras biasa jer...
P.S:
**Gambo tak jelas sangat sebab guna hp je
**Alamak blog penulis mcm dah nak bertukar ke blog resipi :O... Hehe taklah.. Blog ni adalah blog santai :P
P.S:
**Gambo tak jelas sangat sebab guna hp je
**Alamak blog penulis mcm dah nak bertukar ke blog resipi :O... Hehe taklah.. Blog ni adalah blog santai :P
Ayam Beriyani
Nasi Beriyani
Bahan-bahan (2 orang)
1 1/2 cawan beras Basmathi
1 1/2 cawan air
1-2 sdb rempah beriyani Adabi (dibancuh dengan sedikit air)
1 biji bawang besar (dimayang kasar)
1 inci halia (tumbuk/ hiris)
1 kulit kayu manis
1 buah pelaga
1 bunga cengkih
minyak (untuk menumis)
1 sudu makan minyak sapi (untuk menumis)
daun pandan (disimpul)
2 sdb susu cair
sedikit garam
gajus (hiasan)
daun bawang/sup/pudina (hiasan)
Cara-cara
1) Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan bawang, halia, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih hingga naik bau. (penulis tumis dalam rice cooker je)
2) Masukkan rempah beriyani. Biarkan hingga naik bau.
3) Masukkan 1 1/2 gelas air dan daun pandan dan garam. Tutup periuk supaya cepat mendidih.
4) Basuh beras dan toskan.
5) Masukkan susu cair dan kemudian beras. Kacau rata.
6) Alihkan periuk ke dalam rice cooker.
7) Sekali sekala serihkan nasi.
8) Masukkan gajus dan kismis. Biarkan sehingga nasik benar-benar masak.
9) Hias dengan daun sup/bawang/pudina. Sedia untuk dihidangkan.
Ayam Beriyani
Bahan-bahan
Rempah beriyani (agak-agak mengikut banyak ayam)
5-6 potong ayam
1 cawan santan pekat (perahan kali pertama)
3 cawan santan cair (perahan kali ke-2 dan boleh ditambah hingga kentang empuk)
minyak jagung (untuk menumis & menggoreng ayam)
1-2 sdb minyak sapi (untuk menumis)
2 sdb tomato puree
1 biji bawang besar (mayang)
2 biji ubi kentang (potong 4)
gula/madu
garam
Bahan kisar
2 biji bawang besar
1-2 biji bawang putih
1 1/2 inci halia
3 biji cili hijau
Bahan Hiasan
Gajus
Bawang goreng
Daun bawang/sup/ketumbar/pudina
Cara-cara
1) Goreng ayam sehingga 3/4 masak. Angkat dan toslan.
2) Bancuh rempah beriyani bersama bahan kisar dengan sedikit air.
3) Panaskan minyak dan minyak sapi. Tumiskan bancuhan rempah beriyani sehingga naik bau.
4) Masukkan santan cair dan ubi kentang. Biarkan sehingga kentang empuk dan kuah sedikit pekat.
5) Masukkan santan pekat, tomato puree, sedikit minyak bekas menggoreng ayam dan juga madu / gula. Perlahankan api. Biarkan kuah menjadi lebih pekat ( elok ditutup periuk sementara).
6) Masukkan bawang besar yang telah dimayang dan perasakan dengan garam.
7) Bila kuah cukup pekat, masukkan ayam yang telah digoreng. Balikkan supaya rata dan sebati dengan kuah.
8) Akhir sekali masukkan kismis dan gajus. Apabila cukup pekat dan sebati padamkan api.
9) Hiaskan dengan segala jenis daun yang ada... Siap untuk dihidangkan...
Selamat mencuba :D
No comments:
Post a Comment