Tuesday, July 05, 2011

TV Al-Hijrah

Pada awal November 2010 yang lalu JAKIM telah melancarkan satu saluran TV Islamik; TV al-Hijrah. Saluran ini telah mula bersiaran di enam negeri di Malaysia ; Lembah Klang, Terengganu, Johor, Pahang, Sabah dan Sarawak termasuk Astro (ch 114). Untuk frekuensi setiap kawasan boleh layari http://www.tvalhijrah.com/
Sekalung penghargaan dan tahniah penulis kepada semua krew dan kakitangan tvalhijrah dan mereka yang telah mencadangkan penubuhan saluran Islamik ini. Kami rakyat Malaysia amat dahagakan rancangan-rancangan yang bermanfaat.

Jika kita sama-sama menyusuri setiap saluran percuma di Malaysia ini boleh dikira rancangan yang bermanfaat. Kebanyakannya dibanjiri dengan rancangan berbentuk hiburan tak kira drama, lawak bodoh, pertandingan nyanyian baik dewasa mahupun kanak-kanak, rancangan yang memperbodohkan masyarakat (cth: Bang Bang Boom). Apa manfaat semua rancangan ini? Kadang sampai dah tak tertelan dengan hiburan yang melampau ini.

Di dalam saluran tv al-Hijrah ini penulis mendapati banyak rancangan yang menarik dan pada masa yang sama menambahkan ilmu. Antara rancangan kegemaran penulis adalah Man Kana Bainana, Dr Oz Show, Menu Alam ok jugak.

Man Kana Bainana adalah sebuah rancangan berbentuk 'candid camera' di Mesir. Rancangan ini adalah berkenaan dengan apa yang akan berlaku jika Nabi masih bersama kita sekarang. Adakah perlakuan dan tingkah laku kita akan sama seperti mana yang sering kita lakukan seharian.

Minggu lepas rancangan itu menerjah mereka yang 'double parking' walaupun hanya kerana hendak solat jemaah sehinggakan kereta yang lain terpaksa menunggu mereka sebelum dapat keluar dari masjid selepas selesai solat. Adakah Nabi SAW akan berbuat demikian? Mereka bertanya kepada tuan punya kereta dan memberikan sedikit tazkirah berkenaan Nabi dan menghadiahkan buku berkenaan sifat Nabi. Subhanallah.

Rancangan yang menusuk jiwa. Kadang-kadang tanpa peringatan seperti ini kita lupakan baginda. Lupakan tentang akhlak mulia baginda...

Sebelum akhir rancangan hos telah secara rawak menemubual seorang pakcik di Mesir. Hos bertanya" Apakah yang anda ingin katakan jika Nabi sedang berada di hadapan anda sekarang?". Dengan mata yang mula berkaca pakcik itu menjawab " Wahai Kekaksihku ya Rasulullah......" namun kata-katanya kelu dan tersekat di situ... Air matanya mengalir laju... Lantas dia memeluk hos tadi....

Pernah tak kita mencerca bangsa Arab? tak bersatu lah, pentingkan diri lah. Tapi kita patut memandang mereka ini menggunakan mata hati. Pasti ada keistimewaan pada bangsa ini. Masakan tidak kerana Allah memilih sebaik-baik manusia dari kalangan mereka. Allah Maha Mengetahui. Bila penulis merenung kembali bangsa ini, banyak yang boleh kita belajar dari mereka.

1)Solat


Bangsa Arab yang beragama Islam ini kebanyakkannya sangat menjaga solat. Bukan sahaja menjaga solat malah solat berjemaah di setiap waktu dan di awal waktu. sebab tu kalau kita pergi ke negara mereka contoh Mesir dan Arab Saudi, masjid penuh setiap waktu walaupun masjid berdekatan antara satu sama lain. Dan melalui pengalaman penulis sendiri di USM bangsa Arablah yang ramai apabila solat fardhu di masjid.

2) Ukhwah dan menyebarkan salam


Ini satu lagi kelebihan bangsa Arab. Kalau bertemu sesama mereka ukhwah tu nampak rapat dan budaya menyebarkan salam ini hidup di kalangan mereka terutamanya bila kita pergi ke negara mereka. Kita terasa ukhwah itu....

3)Bangga dengan Islam


Kalau sesiapa pernah menonton rancangan "Lau kana bainana" akan faham, cara mereka menjawab soalan itu entahlah.... payah nak penulis huraikan tapi jelas menunjukkan mereka bangga menjadi Islam. Suatu ketika hos bertanya kepada pemandu yang double parking.Pemandu 1 (double parking), Pemandu 2(tuan punya kereta yang di halang oleh pemandu 1).

Hos: Adakah Nabi akan buat begini jika baginda hendak solat berjemaah?


Pemandu 1: Tidak... Mustahil...


Hos bertanya kepada pemandu 2Hos: Apakah perasaan anda apabila kereta anda dihalang dan terpaksa menunggu lama?


Pemandu 2: (Senyum) Semoga Allah mengampunkannya...


Pemandu 1: Astarghfirullahalazim... Ampunkan aku ya Allah...

Dan semuanya berakhir dengan baik... berpelukan dan bersalaman... Subhanallah... Indahnya Islam itukan....


Di bawah ini penulis sertakan montaj bagi rancangan "Lau Kana Bainana"- Andainya Rasulullah bersama kita....

Mari sama-sama kita muhasabah diri... Adakah kita bangga menjadi seorang Islam? Atau rasa diri ni kecil sangat bila jadi Muslim? Simptom Malu menjadi Muslim.... Malu memakai tudung... Malu menutup aurat.... nanti takut orang kata tak moden. tak ikut peredaran zaman....Dan di Malaysia ini penulis boleh rasakan ada simptom Malu kalau cakap bahasa Melayu... Siapa yang perlu dipersalahkan? Mengapa setelah kebanyakan orang Melayu sudah merojakkan bahasa Melayu dengan Inggeris baru kita nak mertabatkan bahasa Melayu?? Mengapa bila bahasa Inggeris seperti telah menjadi bahasa pengantara di Malaysia baru kita nak suruh orang menggunakan bahasa Melayu...Cuba kita perhatikan kalau dulu cina, india atau melayu kalau bersembang mereka akan cakap bahasa Melayu tapi awal tahun 2000 penulis tengok semua cakap bahasa rojak dan bahasa Inggeris... kadang antara Melayu sendiri macamtu... Pelikkan.....

Mari kita tengok orang Jerman, Korea, Jepun, kadang bila sidang akhbar dia cakap bahasa dia. Kitalah kena ada penterjemah.Dia peduli apa kita tak faham.Ahmadinejad, Messi, pasukan bola Korea... banyak lagi negara... Tapi kita.... malukan nak cakap Bahasa Melayu... nanti orang kata tak tau cakap inggeris tak moden... orang kampung.... hehehhe

Kesian orang Melayu.... Fikir-fikirlah.... CU Muah.... :)

P.S: Rancangan "Lau Kana Bainana" bersiaran setiap hari Ahad jam 9 malam. Dr Oz Show jam 10.30 malam hari yang sama. chow chin chau ;)

No comments: